czwartek, 10 października 2013

Czekolada na zdrowie!

Ale tylko ta o zawartości kakao od 70 % do 99%. Im wyższa zawartość, tym więcej lecytyny i magnezu. Lecytyna to substancja, która wyjątkowo korzystnie wpływa na procesy w mózgu. Ponadto redukuje uczucie zmęczenia i dodaje energii, poprawia pamięć i ułatwia koncentrację. A cholina z czekolady daje większą odporność na stres.
Zawiera również dużą dawkę przeciwutleniaczy, które mają  korzystny wpływ na nasze serce, a antyoksydanty neutralizują w organizmie wolne rodniki. Dzięki temu dochodzi do opóźnienia procesów starzenia.
Dodatkowo gorzka czekolada zawiera dużo potrzebnych dla kobiet witamin, przede wszystkim  magnez, żelazo i potas, których niedobór ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie. Badania przeprowadzone w Anglii wykazały, że  miłośniczki właśnie tego rodzaju słodkości są mniej narażone na  zachorowanie raka skóry.
Oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku, niestety jest duża rozbieżność na temat tego ile powinno się zjadać w ciągu tygodnia, na pewno nie za często, może kiedyś zajrzy tu dietetyk i nam podpowie.