Moje śniadanko
Moim ulubionym śniadaniem od dosyć dawna jest
owsianka z mlekiem „roślinnym” (sojowym, ryżowym, owsianym). Wiem, że nie każdy
ma czas na przyrządzanie śniadania, również i mnie tego czasu brakuje, chociaż
nigdy bez śniadania nie wyszłam na dwór, więc wieczorem do specjalnego
pojemnika wsypuję pół szklanki płatków owsianych( co jakiś czas zmieniam, teraz
kupuję firmy Melvit-owsiane górskie), dorzucam trochę rodzynek, pestek dyni,
słonecznika, śliwkę suszoną, trochę orzechów, migdałów i co tam jeszcze akurat
mam. Rano wrzucam do to talerza, posypuję cynamonem i zalewam wrzącą wodą. Po
ok 15 minutach zalewam lekko podgrzanym mlekiem najczęściej sojowym. Nie
wyobrażam sobie już innego śniadania.
Owsianka jest pycha i do tego taka
zdrowa!
Płatki
owsiane są źródłem nie tylko dobrych
węglowodanów, ale również źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz błonnika,
który wspomaga przemianę materii. Ze wszystkich płatków, owsiane mają również
najwięcej tłuszczów, ale tych niezbędnych – NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Płatki owsiane są
źródłem witamin B1, B3 i B6, które usprawniają rozkład węglowodanów i
tłuszczów, uczestniczą w tworzeniu hormonów, zabezpieczają przed depresją, bezsennością,
miażdżycą. Dostarczają również organizmowi magnez, żelazo, wapń, cynk, selen.
Płatki owsiane są również źródłem antyoksydantów, a więc chronią przed
szkodliwym działaniem wolnych rodników i pozwalają dłużej zachować zdrowie i
młodość.
Komentarze
Prześlij komentarz