wtorek, 17 grudnia 2013

Jak myć zieleninę?

Często pewnie każda z nas się zastanawia czy mycie warzyw i owoców wodą wystarczy aby usunąć z nich niebezpieczne bakterie? Owszem użycie bieżącej wody usuwa z warzyw i owoców nawet 98% mikrobów(bakterie, wirusy).Ważny jest jednak sposób mycia.

1. Owoce i warzywa z jadalną skórką np. jabłka, gruszki, morele, pomidory, papryka, fasolka szparagowa, liściasta część pora, młode cukinie, bakłażany - należy myć dokładnie przez 30-60 sekund najlepiej przy użyciu szczoteczki z delikatnego włosia przeznaczonej tylko do tego celu. Ogórki lepiej później obrać.

2. Owoce z niejadalną skórką tj. cytrusy, banany, melony, arbuzy najlepiej szorować twardszą szczotką przez 30-60 sekund, przy ich obieraniu i krojeniu może dojść do zakażenia miąższu. Nie kupujmy krojonych arbuzów i dyń , bo nigdy nie są wcześniej myte, nie wiadomo kto dotykał miąższu.

3. Owoce i warzywa w skupiskach czyli winogrona i porzeczki wpierw trzeba zerwać z szypułek, potem płukać na sicie przez minutę i osuszyć papierowymi ręcznikami. Tak samo należy myc i suszyć podzielone na różyczki brokuły i kalafiory.

4. Warzywa liściaste - wyrzucamy zewnętrzne liście sałaty czy kapusty, resztę dzielimy na liście. Jeśli jest na nich dużo piasku najpierw trzeba wymoczyć je w dużym naczyniu z wodą i wylać ją razem z zanieczyszczeniami. Płuczemy liście ze wszystkich stron pod bieżącą wodą i najlepiej osuszamy w wirówce do sałaty.

5. Warzywa korzeniowe - marchew, seler, buraki, ziemniaki warto myć szczoteczką przez 30-60 sekund przed obraniem, ale również opłukać je wodą po nim. Cebulę można umyć po obraniu.

6. Kiełki - nie da się dobrze ich umyć, ale czasami się zdarza że są przyczyną epidemii wywołanej przez groźny szczep E coli. Przede wszystkim należy kupować kiełki świeże, ich trwałość wynosi tylko 2 dni i najlepiej spożyć je tego samego dnia. Dobrze też dodawać je do dań wymagających podgrzania  albo najlepiej hodować je samemu korzystając np. z kiełkownicy (kiedyś się w to bawiłam)