GHEE CZYLI MASŁO KLAROWANE

Przepis wzięłam z książki Agnieszki Maciąg " Smak miłości"( a propo samej książki - to już moja druga po "Smaku szczęścia", obie uwielbiam, piękne zdjęcia, przydatne przepisy, trochę prywatnych zapisków modelki-piosenkarki-pisarki).
Co to takiego masło klarowane i dlaczego powinniśmy je używać w naszej kuchni:
Masło klarowane to po prostu masło oczyszczone. Podczas procesu powolnego procesu podgrzewania warstwy substancji stałych ( zanieczyszczeń) i ciekłych (najczystsze masło) oddzielają się od siebie. W efekcie otrzymujemy najczystszy tłuszcz. 
Ghee działa łagodząco na układ trawienny, przyśpiesza gojenie ran, pomaga w żołądkowo-jelitowych stanach zapalnych. Nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Zawiera kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwnowotworowych. Podnosi w organizmie poziom substancji przeciwwirusowej zwanej interferonem. Poprawia wchłanianie oraz odżywczą wartość pożywienia. Wspiera funkcje odnowy fizycznej. 
Można je przechowywać przez kilka tygodni, nawet poza lodówką.  Dodajemy zamiast tłuszczu do smażenia jajecznicy, omletów, można polać ziemniaki, kaszę, ryż, makaron. 





Co potrzebujemy:
0,5 kg (dobrego)masła - gotujemy 15 minut
lub
1 kg masła - gotujemy 30 minut






Masło rozpuszczamy w suchym garnku o grubym dnie. Gdy się roztopi i lekko zagotuje na wierzchu pojawi się piana. Wtedy ogień zredukuj do minimum i gotuj bez przykrycia od czasu do czasu mieszając. Zbieraj łyżką to, co wypłynęło na powierzchnię ( to są właśnie zanieczyszczenia). Uważaj, aby masła nie przypalić.
Gotowe masło klarowane powinno być przezroczyste i mieć złoty kolor. Przelej je przez gazę do szklanego lub ceramicznego naczynia. Nie powinno się je przykrywać, dopóki nie ostygnie. Odstawione w chłodne miejsce stężeje.
Polecam zrobić, smacznego!

Popularne posty