Pesto z natki pietruszki
Robię od pewnego czasu, nakładam na wafle ryżowe lub inny chlebek i jem ze smakiem - pycha, a do tego zdrowe!
Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 100 ml oliwy z oliwek lub olej rzepakowy,
- pół szklanki podprażonych na patelni pestek ze słonecznika,
- sok z cytryny( z połówki, chociaż ostatnio dodaję nieco mniej),
- sól i pieprz,
- można też dodać zgnieciony mały ząbek czosnku
Przygotowanie:
Wcześniej moczę natkę w wodzie ok. 10 min, jak nieco wyschnie, posiekaną ale nie trzeba aż tak bardzo dodaję do blendera oraz pozostałe składniki, blenduję, umieszczam w szklanym słoiku.Przeważnie długo nie stoi w lodówce, bo wszystkim smakuje i czasami po 2 dniach już jej nie ma.
Właściwości lecznicze pietruszki
Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu. Właściwości pietruszki dotyczą także menstruacji. Pomaga wywołać spóźnioną miesiączkę, wzmacnia krwawienie. Pietruszka zwyczajna to również sprawdzony sposób na bóle menstruacyjne. Korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne i jest stosowany w obrzękach i problemach z zatrzymaniem płynów w ciele.
Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki prowitamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku.
Pietruszka jest stosowana w następujących chorobach i dolegliwościach:
astma,
problemy z pęcherzem,
kaszel,
zatrzymanie wody, płynów,
dolegliwości trawienne,
wysokie ciśnienie,
wzdęcia i gazy,
problemy z nerkami,
problemy z prostatą,
dolegliwości wątrobowe,
reumatyzm,
brak lub nieregularne miesiączki.
Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 100 ml oliwy z oliwek lub olej rzepakowy,
- pół szklanki podprażonych na patelni pestek ze słonecznika,
- sok z cytryny( z połówki, chociaż ostatnio dodaję nieco mniej),
- sól i pieprz,
- można też dodać zgnieciony mały ząbek czosnku
Przygotowanie:
Wcześniej moczę natkę w wodzie ok. 10 min, jak nieco wyschnie, posiekaną ale nie trzeba aż tak bardzo dodaję do blendera oraz pozostałe składniki, blenduję, umieszczam w szklanym słoiku.Przeważnie długo nie stoi w lodówce, bo wszystkim smakuje i czasami po 2 dniach już jej nie ma.
Właściwości lecznicze pietruszki
Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu. Właściwości pietruszki dotyczą także menstruacji. Pomaga wywołać spóźnioną miesiączkę, wzmacnia krwawienie. Pietruszka zwyczajna to również sprawdzony sposób na bóle menstruacyjne. Korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne i jest stosowany w obrzękach i problemach z zatrzymaniem płynów w ciele.
Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki prowitamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku.
Pietruszka jest stosowana w następujących chorobach i dolegliwościach:
astma,
problemy z pęcherzem,
kaszel,
zatrzymanie wody, płynów,
dolegliwości trawienne,
wysokie ciśnienie,
wzdęcia i gazy,
problemy z nerkami,
problemy z prostatą,
dolegliwości wątrobowe,
reumatyzm,
brak lub nieregularne miesiączki.
Komentarze
Prześlij komentarz