poniedziałek, 25 listopada 2013

JESIENNE PRZEZIĘBIENIA


O tej porze roku często się przeziębiamy, chorujemy, „coś nas bierze”. Podobno najlepszym lekarstwem jest wtedy łóżko, koc, picie dużo ciepłych płynów. Zamiast sięgać od razu po cudowne środki na grypę i przeziębienia można wykorzystać produkty ze „sklepu spożywczego”:
1. Woda mineralna – pij jak najwięcej, zwłaszcza jeśli masz gorączkę albo katar,
2. Herbata lipowa i sok malinowy – działają napotnie (pite na ciepło, nie gorące!),
3. Czosnek – jedzony na surowo działa antywirusowo i antybakteryjnie,
4. Rumianek lub szałwia – rób z nich napar, stosuj do inhalacji i do picia,
5. Miód – rozgrzewa, przynosi ulgę przy bólu gardła, regeneruje błony śluzowe ( nie dodawaj go do gorącego mleka czy herbaty),
6. Sól (najlepiej morska) – do płukania gardła oraz do inhalacji nosa,
7. Cebula – pokrój w plasterki i przesyp lekko cukrem, powstanie syrop na gardło,
8. Oliwa – posmarowanie kropelką otartego chustką nosa przynosi natychmiastową ulgę,
9. Kurczak i włoszczyzna na rosół – ma działanie przeciwzapalne, udrażnia drogi oddechowe, bo jego gorące opary doskonale inhalują nos,
10. Pestki dyni i słonecznika – są najbogatszym (obok ostryg) naturalnym źródłem cynku. Cynk ogranicza wnikanie wirusów w głąb śluzówki i hamuje ich namnażanie się.