Odżywianie poprawiające jakość skóry
Monica Bellucci - w tym roku skończyła 49 lat, według mnie najpiękniejsza kobieta na świecie!
W książce Marioli Bojarskiej-Ferenc „Sztuka
dobrego życia” znalazłam ciekawy rozdział o odżywianiu poprawiającym jakość
skóry.
Oto zdrowe rady:
1. codziennie wypijać 8 szklanek wody
mineralnej lub źródlanej, zamiennie wskazana jest bogata w przeciwutleniacze
zielona herbata. Woda nie tylko oczyszcza nasz organizm z toksyn, ale i w
odpowiedniej ilości lepiej odżywia skórę. Kiedy skóra jest lepiej nawilżona
opóźnia się proces starzenia
2. unikać palenia papierosów i picia
nadmiernej ilości alkoholu. W wyniku działania alkoholu, nikotyny oraz promieniowania
UV może dojść do defektu enzymu odpowiedzialnego za przemianę korzystnych dla
skóry tłuszczów
3. pamiętać o dodawaniu do potraw ziół
4. często spożywać ryby, duże ilości warzyw i
owoców
Ważne składniki dla skóry to: witaminy z
grupy B, witaminy antyoksydacyjne A, C, E, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo,
selen, siarka, jod, kwas foliowy.
Ciekawostki:
- awokado jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe,
których niedobór powoduje, że skóra staje się ziemista
- pomidory to doskonałe źródło przeciwutleniaczy (m.in.
witaminy C), zabezpieczających przed starzeniem się skóry. Nadają prawidłowy
koloryt cerze, zwalczają szkodliwe wolne rodniki.
- owoce cytrusowe i inne bogate w witaminę
C odpowiadają za jędrność skóry i gojenie się jej stanów
zapalnych. W połączeniu z witaminą E (produkty zbożowe pełnoziarniste, nasiona)
utrzymują sprężystość kolagenu.
- produkty bogate w witaminę A (np. zielony groszek) oraz jej prowitaminę
(beta-karoten) zapobiega przesuszaniu i złuszczaniu się skóry
Komentarze
Prześlij komentarz