poniedziałek, 7 października 2013

Odżywianie poprawiające jakość skóry

Monica Bellucci - w tym roku skończyła 49 lat, według mnie najpiękniejsza kobieta na świecie!

W książce Marioli Bojarskiej-Ferenc „Sztuka dobrego życia” znalazłam ciekawy rozdział o odżywianiu poprawiającym jakość skóry.
Oto zdrowe rady:
1. codziennie wypijać 8 szklanek wody mineralnej lub źródlanej, zamiennie wskazana jest bogata w przeciwutleniacze zielona herbata. Woda nie tylko oczyszcza nasz organizm z toksyn, ale i w odpowiedniej ilości lepiej odżywia skórę. Kiedy skóra jest lepiej nawilżona opóźnia się proces starzenia
2. unikać palenia papierosów i picia nadmiernej ilości alkoholu. W wyniku działania alkoholu, nikotyny oraz promieniowania UV może dojść do defektu enzymu odpowiedzialnego za przemianę korzystnych dla skóry tłuszczów
3. pamiętać o dodawaniu do potraw ziół
4. często spożywać ryby, duże ilości warzyw i owoców
Ważne składniki dla skóry to: witaminy z grupy B, witaminy antyoksydacyjne A, C, E, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, selen, siarka, jod, kwas foliowy.
Ciekawostki:
- awokado jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, których niedobór powoduje, że skóra staje się ziemista
- pomidory to doskonałe źródło przeciwutleniaczy (m.in. witaminy C), zabezpieczających przed starzeniem się skóry. Nadają prawidłowy koloryt cerze, zwalczają szkodliwe wolne rodniki.
- owoce cytrusowe i inne bogate w witaminę C odpowiadają za jędrność skóry i gojenie się jej stanów zapalnych. W połączeniu z witaminą E (produkty zbożowe pełnoziarniste, nasiona) utrzymują sprężystość kolagenu.
- produkty bogate w witaminę A (np. zielony groszek) oraz jej prowitaminę (beta-karoten) zapobiega przesuszaniu i złuszczaniu się skóry